zaterdag 6 oktober 2018

Revolutionaire Gezondheidsvisie


Emotionele, traumatische gebeurtenissen kunnen leiden tot ernstige ziekten.

dr.Ryke Geerd Hamer op boekomslag.

De in 1935 in Duitsland opgegroeide Ryke Geerd Hamer heeft zijn medische opleiding afgerond in Tübingen op 24 jarige leeftijd. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd  tot internist in 1972. Hij werkte aan Universiteitsklinieken in Heidelberg en Tübingen. Behalve zijn artsenwerk was hij daarnaast een uitvinder van medische hulpmiddelen. Zo ontwikkelde hij een speciaal scalpel dat 20 keer scherper is dan een scheermes en dat leidt tot veel minder bloedverlies. Hij ontwikkelde ook een speciale botzaag en nog andere vernieuwingen die door hem gepatenteerd werden. 
Hij maakte een succesvolle carrière door, totdat een gebeurtenis uit zijn persoonlijke leven een grote impact had. Hamer was getrouwd met Sigrid Hamer, die ook arts was . Samen leidden zij een maatschap en kregen vier kinderen. In augustus 1978 kregen zij echter het droevige nieuws dan een van hun kinderen, Dirk, ernstig gewond was geraakt door een ongelukkig pistoolschot op een boot. Vier maanden lang vocht de zoon voor zijn leven en stond zijn vader, medicus en chirurg  hem bij,  maar Dirk kwam toch te overlijden. Ondanks het grote verlies ging dr. Hamer weer aan het werk totdat enige maanden later bij hemzelf teelbalkanker werd geconstateerd. Hij liet zich daar op een reguliere manier voor opereren en behandelen en kwam de ziekte te boven. Toch vroeg hij zich later af of zijn kanker mogelijk iets van doen had met het enorme persoonlijke, opgekropte verdriet  en emotionele trauma.
Aangezien hij als internist zelf in een kankerkliniek werkte ging hij patiënten bevragen , of er voorafgaand aan deze soort kanker mogelijk een sterke traumatische gebeurtenis was geweest. Tot zijn grote verbazing bleek dat in een significant aantal gevallen inderdaad het geval te zijn. Bij mannen met teelbalkanker en bij vrouwen met baarmoeder/eierstokkanker was deze relatie inderdaad aanwezig. De hypothese ontstond dat ingrijpende emotionele gebeurtenissen ook een impact hebben op je biologische systeem en een kanker kunnen “triggeren”. Er is een verband tussen geest en lichaam en er zijn dus psychosomatische, oorzakelijke verbanden .
Het auto-immuunsysteem wordt ernstig verstoord en je hersenen zetten een soort noodprogramma in werking . dr.Hamer noemt dit een biologisch speciaal programma van de natuur, ook wel zinvol biologisch speciaal programma . Een groot aantal ziektes zijn automatisch en onbewust in werking getreden overlevingsprogramma’s.
Het is een collectieve misvatting om te denken dat een ziekte kwaadaardig is. Deze beeldvorming is ontstaan uit angst en het niet begrijpen wat een trauma teweeg brengt in ons lichaam door de emotionele conflictschokken.  De kanker als lichamelijke reactie om toch genezing te bereiken!? Het klinkt vreemd.
De aanpak van dr Hamer is om niet alleen op lichamelijk vlak in te grijpen , via operaties en het verwijderen van kankerweefsel, maar ook moeten werken aan traumaverwerking. Als het onderliggende emotionele conflict is opgelost, verdwijnt ook geleidelijk de kanker.

Ziekteverloop

Dr. Hamer maakte van duizenden kankerpatiënten een hersenscan en ontdekte op specifieke plaatsen in de hersenen donkere plekken en soms ringvormige structuren (later Hamerse haarden genaamd). Afhankelijk van hun plaats stonden die in verband met kankeraandoeningen in bepaalde organen of processen. Er waren een op een relaties te zien tussen de plaats in de hersenen en het aangedane orgaan. 
Het type emotioneel trauma staat in verband met een bepaald soort kanker of ander ziektebeeld. Je kunt dus terecht zeggen dat ziekten een ziele-oorsprong hebben.


Nederlandse uitgave met afbeelding van wijlen zoon Dirk Hamer


Dr.Hamer ontdekte ook dat het lichaam of geest zodanig is geprogrammeerd , dat gezondheid het ultieme doel is en vanzelf genezingsprocessen in gang zet waar de patiënt met zijn geest/wil ook aan kan bijdragen. Het sluit aan bij een bredere groep van medische benaderingen als salutogenese (Aaron Antonovsky) en andere  geesteswetenschappelijke benaderingen zoals de antroposofische geneeswijze van Rudolf Steiner. 
Een mens is een wezen met een geest, ziel en lichaam die nauw met elkaar verbonden zijn. 

Uiteindelijk heeft dr. Hamer in een kankerkliniek duizenden patiënten kunnen helpen, opereren en zijn aanpak leidde tot een genezingspercentage van meer dan 92% en zonder reguliere kankerbestraling en/of chemische behandelingen.       
Later heeft een bevriende specialist en oncoloog  in Frankrijk, Dr. Claude Sabbah, dezelfde werkwijze toegepast en bereikte dezelfde successcores. 
Toen dr. Hamer zijn visie in 1981 vastlegde in een postdoctoraal proefschrift en indiende bij hoogleraren van de universiteit van Tübingen hoopte hij de erkenning te krijgen voor zijn revolutionaire geneeswijze. Helaas gebeurde het tegengestelde. 
Hij werd bedreigd en moest zijn overtuigingen intrekken, want in de reguliere geneeskunde is de relatie tussen geest en lichaam een soort taboe. 
Men weigert een verband te accepteren tussen een emotioneel trauma en de daarop volgende ernstige lichamelijke klachten. 

Toch ondervindt ieder mens dergelijke gebeurtenissen. Als je bv heftig schrikt en angstgevoelens ervaart heeft dat meteen lichamelijke gevolgen. Denk aan een stokkende adem, een hart op hol, ijskoude rillingen etc.  

Na vier jaar kreeg hij het proefschrift retour met de mededeling dat het was afgewezen, ondanks dat er geen verder onderzoek had plaatsgehad zoals wel gebruikelijk is. Daarop heeft dr. Hamer de universiteit  voor de rechter gedaagd en kreeg gelijk. De universiteit moest een onderzoek instellen om de beweringen te verifiëren.




Dat is echter niet gebeurd en korte tijd later werd dr. Hamer voor de rechter gedaagd met de beschuldiging dat hij zijn beweringen niet wilde intrekken. Onterecht werd daarop de artsenlicentie van Hamer ingetrokken en moest hij ander werk gaan zoeken . 
Hamer liet zich echter niet afschrikken en ging aan de slag als directeur van een noodlijdende kankerkliniek en werd zeer succesvol in het genezen van kankerpatiënten.
Hamer werd later nog eens voor de rechter gedaagd en vluchtte naar Spanje, maar werd opgepakt en uitgeleverd aan Frankrijk en hij belandde daar voor drie jaar in de gevangenis op basis van valse beschuldigingen. Hij had alleen mensen willen genezen en bracht de gevestigde farmaceutische industrie “schade” toe, omdat hij beweerde dat deze medicijnen en chemo-behandelingen niet bijdroegen aan een genezing en eigenlijk overbodig waren.

Het uitgebreide onderzoek en de medische gezondheidsvisie is vastgelegd in een boek door een leerling van dr. Hamer, ene Björn Eybl onder de titel: ”Die Seelischen Ursachen der Krankheiten”. In het Nederlands vertaald door Karin van Baelen onder de titel “Germaanse Geneeskunde .  

Als je kritiek zou moeten geven op zijn geneeskunde dan is het misschien wel deze titel. De toevoeging Germaans zegt niets over de aanpak maar wel over de herkomst, maar die lijkt me niet relevant. 
 Dr.Hamer is uiteindelijk op 2 juli 2017 overleden nadat hij jaren ondergedoken had gezeten in Noorwegen. Hij zou de Nobelprijs voor de Geneeskunde moeten krijgen in plaats van gevangenisstraf. Revolutionaire ontdekkingen worden vaak niet in dank aangenomen en juist verguisd en doodgezwegen. Gelukkig zijn er nog “open-minded” artsen, die de methode serieus willen onderzoeken en toepassen.  

en

In een recent artikel uit 2021 lijkt de methode van dr. Hamer nu ook in Israël succesvol te zijn. Zij hebben daar structureel en al sinds 2004 veel minder doden, als gevolg van kanker per hoofd van de bevolking. Dat scheelt wel een factor 120 met het gemiddelde van de EU.
De aanpak komt erop neer dat het lichaam, maar ook ziel en geest volledig wordt ontgift . Daarna vindt er ook een ingrijpende aanpassing plaats van het eetpatroon en de voedingsgewoonten.
 Recent is ook in het Nederlands een video opgenomen (najaar 2023) van bijna 2 uur waarin  een Belgische arts Daniel Derweduwen , ingaat op de bijzonderheden van de Germaanse Geneeskunde.     https://youtu.be/9puDkj5WtzI