vrijdag 7 september 2018

Grootste Kasteel van Nederland



Kasteel De Haar staat in Haarzuilens en is in opdracht van de adellijke familie Etienne en Helene Van Zuylen ontworpen door Nederlands beroemdste architect Pierre Cuypers. Etienne was daartoe in staat omdat zijn vrouw afkomstig was uit de familie van Rothschild en zeer vermogend was. Cuypers heeft de vrije hand gekregen om zijn droom te realiseren en hoefde waarschijnlijk niet op de kosten te letten.
We kennen Cuypers vooral vanwege het ontwerp van het Centraal Station in Amsterdam en het Rijksmuseum. Zie ook https://welzijnengezondheid.blogspot.com/2018/11/rijksmuseum-amsterdam.html

Daarnaast heeft hij het uiterlijk van Nederland  in veel opzichten veranderd, door wel honderd bijzondere kerken. De Catherina kerk in Eindhoven, maar ook prachtige kerken in Amsterdam en Groningen. Zie ook: http://welzijnengezondheid.blogspot.com/2018/08/markante-kerkgebouwen.html

            Een oud boek laat Cuypers (met baard) zien en de net gereed zijnde eetzaal.   


De Haar staat bekend als grootste kasteel van Nederland omdat het 200 kamers heeft maar ook een afwerking en inrichting met een uitzonderlijke allure. Sinds de grote renovatie van 2001-2010 is het in volle glorie en in ere hersteld.  De oorspronkelijke bouw op de oude ruïne uit de Middeleeuwen duurde vijftien jaar. Cuypers was op een leeftijd van tachtig jaar toen het kasteel gereed was. Hij stond erom bekend dat hij zich in zijn kerken niet alleen met het gebouw op zich, maar ook met de inrichting bemoeide. De prachtige kleurrijke afwerking van de houten plafonds, de betegelde muren en de versierde bovenranden zijn zeker van Cuypers. De losstaande meubels en kostbaarheden zijn afkomstig uit de hele wereld, zoals een prachtige Japanse draagkoets en een houten scherm met ingelegd paarlemoer, alsook grote luchters, riante gobelins aan de muren en prachtig servies en schilderijen van de adellijke familie.
Dit jaar heeft het kasteel extra aandacht gekregen omdat in bredere kring bekend is geworden dat bekende filmsterren uit onze tijd verbleven in het kasteel, omdat zij werden uitgenodigd zoals Brigitte Bardot, Roger Moore, Maria Callas en Gregory Peck.

Bezoekersingang van Kasteel de Haar 
    

Detail uit de prachtig versierde metalen toegangsdeur.

Naar buiten kijken op de mooi aangelegde tuin  en loopbrug
Prachtig versierde houten plafond.


De enorme ijzeren deur in de hal na binnenkomst




















plafond aan de zijkant.



Deel van schouw boven open haard met familiewapens en relaties.



Slaapkamerverblijf met verzonken bad en douche

Keuken met koperen pannen op houtgestookte gietijzeren fornuizen.

Aan het slot wordt momenteel ook onderhoud gepleegd.


Koetshuis De Haar, nu horecagelegenheid.

Het prachtige Kasteel De Haar in volle omvang.