dinsdag 27 januari 2009

Gezondheids-zorg !

Onderstaand bericht is geplaatst op de website Antrovista begin oktober 2008 in de rubriek ziekte en gezondheid

Openheid bij ADHD medicijn.

Soms zijn kleine krantenberichten hoewel onopvallend vanwege de omvang des te schokkender vanwege de inhoud.
Zo stond afgelopen zaterdag (4 oktober) in het NRC een artikel waarin gemeld wordt dat het College ter beoordeling geneesmiddelen (CTBG) nu toch het rapport openbaar zal maken over mogelijke schadelijke bijwerkingen van het medicijn Strattera voor patiënten (veelal kinderen) met ADHD.


Enige tijd geleden was het CTBG hiertoe al veroordeeld door een gerechtelijke uitspraak van de Amsterdamse bestuursrechter nadat een lid van de Nederlandse Scientology Kerk dat proces had aangespannen en gewonnen, waarbij een beroep werd gedaan op de Wet openbaarheid bestuur(WOB). In eerste instantie wilde het CTBG nog in beroep gaan maar ziet daar nu vanaf.

Een weldenkend mens zou juist verwachten dat het CTBG het belang van de volksgezondheid voorop stelt en juist preventief resultaten van wetenschappelijk onderzoek over schadelijke bijwerkingen meteen in de openbaarheid brengt.Beter teveel dan te weinig waarschuwen!

Nu hebben we het aan een attente en kennelijk goed geïnformeerde burger te danken dat iedereen kennis kan nemen van dit rapport. Te gek voor woorden!

De farmaceutische industrie staat de laatste tijd ook regelmatig ter discussie.
Zo ging het tv programma Zembla (28 sept.) over chronische hoofdpijn en de daarvoor gebruikte medicijnen, de zogenaamde triptanen. Deze blijken behalve meerdere bijwerkingen (volgens de bijsluiter) ook nog ernstige verslavingsklachten op te leveren wanneer men stopt met deze medicijnen. Daarover staat niets in de bijsluiter.

Van de farmaceutische industrie is bekend dat zij meer geld uitgeven aan reclame dan aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. De vereniging van hoofdpijnpatiënten geeft het tijdschrift Hoofdzaken uit dat ook gesponsord wordt door de industrie uit weloverwogen eigenbelang.
Deze ongewenste inmenging van het bedrijfsleven leidt er ook toe dat pillen de voorkeur krijgen boven alternatieve of gedragstherapieën en behandelingen.

Zelfs de keuzevrijheid van patiënten is momenteel in het geding. Kijk op
www.gavoorcam.nl