vrijdag 22 oktober 2021

Revolutionaire ontwikkelingen in neurologie .

 

dr. Daniel Amen 


Door twee TedEx lezingen van dr. Daniel Amen ben ik geattendeerd op een hele nieuwe tak van de neurowetenschappen. Belangrijk daarbij zijn de Spect-afbeeldingen van nucleaire geneeskunde via CT- en MR-apparatuur die plaatjes oplevert van de bloedstromen en activiteiten in de hersenen. 

Voor wie de video's zelf wil bekijken, notabene uit 2011: 

https://www.youtube.com/watch?v=MLKj1puoWCg

en

https://www.youtube.com/watch?v=esPRsT-lmw8&t=6s

Op basis daarvan  kun je letterlijk zien of je hersenen gezond,  beschadigd of niet goed functioneren. Het is een kwestie van teveel of te weinig activiteit op bepaalde plaatsen in de hersen die zorgen baart. Meestal zie je evenwichtige activiteiten aan de achterzijde van de hersenen. 

Als je overal verdeeld over de hersenen activiteiten ziet, dan is dat geen goed teken en kan betekenen dat mensen voortdurend dwangmatige, compulsieve gedachten hebben en daar zelf het slachtoffer van zijn zoals ook bij depressieve hersenziekten het geval is.   











Dr. Amen heeft in zijn 30 jarige praktijk meer dan 80.000 scans gemaakt en geanalyseerd . In zijn Amerikaanse Amen–clinic heeft hij niet alleen gediagnosticeerd, maar ook uitgebreide behandelingen opgezet zoals een intensive brain rehabilitation program, met succes. 

Tot voor enige jaren beoordeelden psychologen en psychiaters al deze geestesziekten op basis van gedrag en op basis van gesprekken . dr Amen is een vurig pleitbezorger van deze Spect- benadering die veel beter inzicht geeft in oorzaken en aard van de afwijkingen. Net als dr. Ryke Geerd Hamer ook hersenscans gebruikte bij kankerdiagnoses. Zie:  https://welzijnengezondheid.blogspot.com/2018/10/revolutionaire-gezondheidsvisie.html











De hersen-plasticiteit en flexibiliteit is best aanzienlijk en hersenschade is dus behandelbaar. Dat moet mensen met alzheimer of een herseninfarct of hersenbloedingen (stroke) dus hoopvol stemmen.         


 


Dr. Daniel Amen maakt ook meteen duidelijk dat alcohol en drugs grote schade toebrengen aan de hersenen en zijn Spect-scans hebben dat ook overduidelijk aangetoond. Verrassend genoeg is ook obsitas erg schadelijk voor de hersenen want die worden er letterlijk kleiner van. Zoals dr. Amen een beetje humorvol schetst:  "Size does matter !!". Je wilt een zo groot mogelijke set hersenen hebben. Suikerziekte (diabetes) en roken/tabak  is ook een gevaar voor de hersenen.

Dr.Amen heeft ook met hersenscan aangetoond dat sporten waarbij van het hoofd veel gevraagd wordt zoals boksen, worstelen en rugby, maar ook het koppen bij voetbal zeer slecht is voor jonge mensen en kinderen. De hersenen moeten nog uitgroeien tot 25 a 26 jaar. Dan pas zijn de hersenen volgroeid. Vooraf zijn de hersenen zelf nog boterzacht en de schedel of hersenpan keihard, maar met scherpe overgangen  en rondingen aan de binnenkant.    

Ook hoge bloeddruk is een gevaar voor de hersenen mede ook door de vergrote kans op hersenbloedingen (stroke).  Een SAD -diet staat voor een Standaard Amerikaans Dieet en dat is dus allesbehalve gezond. Wat je eet gaat ook door naar de hersenen en voeding is dus een belangrijke component naast gedrag  (fysiek en sociaal). 

Een ander belangrijk aspect is het vermijden van veel stress en zeker ook genoeg slaap. Minimaal 9 uur is nodig , maar dat gemiddelde is sinds 2011 al gedaald naar 7 uur/nacht voor een gemiddelde Amerikaan.  Dat zijn dus allemaal ingrediënten van een gerichte hersen-behandeling: genoeg slaap, goede voeding en vermijden van overmatige stress en het ontwikkelen van gezonde sociale contacten en gewoonten die ook erg belangrijk zijn.