vrijdag 10 mei 2019

Hebben planten een zielenleven?






Het Backster effect


Het boek The Source Field Investigations van David Wilcock, bevat een grote hoeveelheid resultaten van wetenschappelijke onderzoeken op de rand van het paranormale.
In een van de eerste hoofdstukken van dit boek komt de persoon van Backster naar voren, die veel onderzoeken deed met apparatuur die gebruikt wordt voor leugendetectie, de zogenaamde polygraaf. Dit apparaat meet elektrische activiteit in de huid. Backster deed dit toen hij werkte voor de CIA vanaf april 1948.    
Gedurende een aantal jaren werkte hij samen met Leonarde Keeler , een pionier op dit gebied. Het apparaat werd veelvuldig en routinematig gebruikt om nieuw CIA-personeel te screenen. Toen Keeler in 1951 overleed besloot Backster weg te gaan bij de CIA en toe te treden als directeur van het onderzoeksinstituut van wijlen Keeler,  het “Keeler polygraph Institute” in Chicago. Deze organisatie was de enige in de VS waar scholing over het gebruik van dit apparaat gegeven werd. Zij adviseerden verschillende overheidsorganisaties. Backster ontwikkelde een statistische toetsingsmethode voor evaluatie van de metingen, die nog steeds gebruikt wordt bij onderzoek van mensen.  


bloeiende zonnebloem

   
In 1966 kreeg dit werk een totaal andere wending, toen hij na een dag en avond lang doorwerken opeens het gekke idee kreeg om de polygraaf ook eens aan te sluiten op een kamerplant, die in het vertrek stond. Tot zijn grote verbazing kreeg hij niet het verwachte vlakke, gelijkmatige patroon van elektrische activiteit, maar juist een heel levendig patroon met sterke uitslagen, die van moment tot moment veranderden.  Om een beoogde, bewuste reactie uit te lokken als reactie op een bedreiging, ging Backster experimenteren door eerst een blaadje van de plant in een kop warme koffie te houden . Geen effect. Hij stak gaatjes in een blad met zijn pen. Nauwelijks een effect.  Terwijl hij hierover stond te piekeren kwam de gedachte in hem op om als ultieme mogelijke schade de plant te verbranden.  Deze intentionele gedachte bleek een sterke onverwachte reactie op te roepen. Wat betekende dit? Kan een plant onze gedachten waarnemen en de inhoud ervan “begrijpen” alsof  het een zelfstandig bewustzijn heeft?


Korenbloem

 Van honden en katten hebben we wel een vermoeden dat zij reageren op menselijke gedachten en mogelijk zelfs telepathisch zijn. Daar zijn veel voorbeelden van bekend. Bij planten spreken we van een vegetatieve vorm van leven van louter biochemische processen en fotosynthese en daarin past geen eigen “zielenleven”.  
De experimenten gingen door en het bleek dat degenen die voor de kamerplanten zorgden  
een soort band kregen met de planten. Het bleek dat planten ook sterk (emotioneel?) reageerden wanneer hun verzorger iets ernstigs of heftigs meemaakte. Ze leven volop mee.


passiebloem

Een Russische onderzoeker Rushkin deed in 1972 vergelijkbare experimenten met EEG- metingen, die elektrische golven in de hersenen registreren. Ook hier werd een connectie of soort van gevoelsband vastgelegd tussen mens en plant.
Backster ging verder en gebruikte ook yoghurt bacteriën, kippeneieren en zelfs levende menselijke cellen. Steeds weer constateerde hij dat alle vormen van leven onderling zijn afgestemd met hun omgeving.  De reacties zijn nièt afhankelijk van elektromagnetische velden, want zelfs in afgeschermde dozen werden de prikkels gemeten.
In geval van stress, angst of zelfs de dood leidt dat tot directe en onmiddellijke elektrische reacties bij álle levensvormen. We zijn dus nauw met elkaar verbonden. De wereld is één en onderling verbonden.
Kennelijk is er nog een extra hogere dimensie, buiten ruimte en tijd, of zoals Wilcock het noemt het "source field". Rupert Sheldrake, de Engelse onderzoeker sprak over een morfogenetisch veld. Heel vroeger spraken de Grieken al over een allesverbindende "aether"of ether


  

Als we ons dat realiseren gaan we misschien anders om met het koken van een ei , het koken en eten van groenten of het bakken van vlees. Het zijn allemaal levensvormen, die elektrische meetbare reacties geven en dus een "offer" brengen met hun leven. Het blijkt dat deze reacties uitblijven als we een dankende houding aannemen, bijvoorbeeld om voor de maaltijd een dankwoord uit te spreken of te "bidden" speciaal richting het voedsel dat ons voedt en gezond houdt. In veel culturen is dat een intuïtief goed aangevoeld gedrag. Dank het voedsel en de lucht die we ademen en de zon die ons licht en warmte schenkt.
                  


Recent onderzoek heeft door middel van geluid, weliswaar ultrasoon, ook vastgesteld dat planten in geval van beschadigingen en uitdrogingen reageren. Zie  https://www.ninefornews.nl/planten-schreeuwen-pijn-snoeit/