maandag 18 mei 2009

Kwakzalvers

Onderstaand artikel is gepubliceerd op de website van Antrovista, rubriek Ziekte en Gezondheid vanaf 2 Juni 2009

Gezondheidsnieuws

De Hoge Raad heeft in een recente uitspraak de aanklacht tegen de Vereniging tegen Kwakzalverij over het gebruik van het woord kwakzalver als het gaat om alternatieve genezers, verworpen.
Het hoogste rechtscollege stelt dat het begrip kwakzalver weliswaar een negatieve betekenis heeft, maar vond het toch toelaatbaar in het kader van de vrijheid van meningsuiting.

Het is triest dat een hele groep van serieuze beroepsbeoefenaren, die niet alleen alternatieve maar vooral verruiming en vernieuwing van de geneeskunst nastreeft zo geschoffeerd wordt.

Ongeveer tegelijkertijd in het nieuws was een bericht over Elsevier, uitgever van medische en wetenschappelijke tijdschriften en boeken. Reed/Elsevier had gedurende 5 jaar vanaf 2000, zes neptijdschriften uitgegeven die betaald werden door farmaceutische bedrijven en in feite marketingbladen waren waarin nieuwe medicijnen werden aanbevolen. Met serieuze namen als “Australian Journal of General Practice” en “Australian Journal of Bone & Joint Medicine” oogden ze echter als wetenschappelijke tijdschriften.
De directie van Elsevier verdedigde zich door te stellen dat de Australische uitgevers dit hebben gedaan zonder overleg met de hoofddirectie en dat de verantwoordelijken inmiddels niet meer bij het bedrijf werken.
De directie wist het al in 2005 maar hield de zaak liever stil .

Toevallig dat het echter aan het licht kwam door een rechtzaak tegen geneesmiddelenfabrikant Merck die was aangeklaagd voor de pijnstiller Vioxx die hartproblemen veroorzaakten. Al met al reden om het middel in 2004 van de markt te halen. In de neptijdschriften was dit middel juist aanbevolen en werd er verwezen naar medische onderzoeken met positieve resultaten.
Gerenommeerde bedrijven als Reed en Merck vinden omzet en winst nog steeds belangrijker dan ethisch verantwoord handelen. Wie is nu de echte kwakzalver??

Als private belangen de publieke belangen gaan overheersen zijn de maatschappelijke gevolgen enorm. Zie hier het belang van sociale of maatschappelijke driegeleding met een duidelijke begrenzing tussen het economische (farmaceutische bedrijven) en het sociaal/maatschappelijk of geestesleven (wetenschappelijke uitgeverij).