zaterdag 24 november 2018

Levensverhaal Freddie Mercury in Bohemian Rapsody

Affiche van de film




De film Bohemian Rapsody die deze maand in de filmtheaters ging draaien is een groot succes. De titelsong van Queen die al jarenlang in de top 3 aller tijden terug te vinden is heeft kennelijk alles wat de meeste mensen willen horen. Het is extravagant  met  opera- invloeden en  uitzonderlijk of atypisch omdat het meer dan 6 minuten duurt terwijl de meeste songs maximaal 3 minuten mogen zijn. Eigenlijk is het een mix van verschillende stijlen en tempo’s die diep bij mensen blijft hangen. Over de inhoud of de betekenis moet men maar gissen want er komen onbekende namen in voor van Galileo en Scaramuch .

Vanaf de eerste beelden, waarin het begin van het toenmalige optreden in het Wembleystadion  London in 1985 voor Live Aid, nagespeeld wordt met acteurs die samen de band Queen vormen, blijft de film boeien. Al snel leren we het milieu kennen waaruit Freddie Mercury komt. Het is een zelfgekozen artiestennaam want eigenlijk is Freddie of beter Farrokh Bulsara  een in 1946 geboren zoon van Pakistaans/Parsi-Indiase ouders. In 1963 komt het gezin van vier naar Londen en gaat wonen in de wijk Feltham. Daar verdient hij als zeventienjarige immigrant de kost met het in en uitladen van koffers op een vliegveld. ’s Avonds hangt hij rond in bars en leert zo de moderne muziek kennen. Hij maakt een design opleiding op de kunstacademie af en leert zichzelf pianospelen. Waarom hij ook Mercury koos voor zijn artiestennaam is gissen: voelde hij zich een vreemde,  een alien vanuit een andere planeet,  van Mercurius ?! of voelde zijn leven en geaardheid aan als het glinsterend mooie maar ook zeer gevaarlijke, zeer fluïde kwikzilver! Of zijn beide betekenissen toepasselijk?

Familie
De vroege jeugd wordt in de film overgeslagen, maar je ziet dat Farrokh een buitenbeentje is in het gezin en helaas door zijn wat traditionele vader niet erg gewaardeerd wordt. Later wordt duidelijk dat ook zijn seksuele geaardheid daar mede debet aan is. Hoewel hij eerst verliefd wordt op  een jongedame wordt hij haar later ontrouw, nadat hij ontdekt dat hij biseksueel is en veel wisselende contacten heeft met mannen tijdens zijn vele reizen en optredens wereldwijd. Mede daardoor krijgt hij later de ziekte Aids waaraan hij op 45-jarige leeftijd zal overlijden. Zijn ouders zijn opgevoed vanuit een Zoroastrische  geloofsrichting, volgelingen van Zarathoestra, een profeet  uit de 12  of 14e eeuw voor Christus uit het oude Iran. Kernpunten van deze leer zijn “het denken, zeggen en doen van het goede” en zij vereren ook alleen God (monotheïsme). Uiterlijk gezien lijkt hij in het familiemilieu ook afwijkend zonder de donkere huidskleur van zijn ouders alhoewel hij toch nog vaak gediscrimineerd wordt als “Paki”. Opvallend waren ook zijn sterk uitstekende  voortanden, waarvan Freddie zei dat hij vier snijtanden op een rij had maar daardoor een groot stembereik van F2 tot F6. Dat laatste klopte ook wel is later gebleken, hij kon namelijk zuiver zingen van bas tot sopraan. 
 
De film laat zien hoe het contact met een al bestaande band verloopt nadat de leadzanger is vertrokken en Freddie zijn plaats inneemt. De successen stapelen zich op en zijn ongekend. In totaal zijn er bijna 200 songs verschenen van Queen waarbij Mercury ook een behoorlijk  deel voor zijn rekening nam. Wat Freddie muzikaal gezien een werkelijk genie maakt is  de wijze waarop hij verschillende muziekstijlen combineert. Het is hardrock, maar soms ook blues, supergevoelige lyrics en soms doorspekt met klassieke opera-achtige invloeden zoals in Bohemian Rapsody. Zijn vibrato (stemtrillingen) is apart en ook de zuiverheid waarmee hij woorden uitspreekt maken zijn muziek overweldigend en een ware belevenis. Ze gaan diep naar binnen en vinden een geborgen muzikale bodem die bij miljoenen mensen resoneert.

Geloof 

Wil je nog meer te weten komen over Freddy dan moet je vooral naar zijn teksten en liedtitels kijken. Opvallend is bijvoorbeeld het lied Jezus (1973 op album Queen) waarin hij op een moderne indringende en subtiele wijze Jezus Christus in de 21e eeuw laat herleven. Kennelijk is Freddie overtuigd Christen. Dat gelovige of misschien wel spirituele karakter  blijkt ook uit andere songs als : “All God’s People” ( 1991 van album “Innuendo”), “In the lap of the Gods” (1974  op album “Sheer heart attack”), “Is this the world we created” (1984 op album “The Works”),  Made in Heaven” (1984 en later verschenen op album “Made in Heaven”), “Princes of the Universe” ( 1986 op album “A kind of Magic”) en “The Miracle” ( 1989 en van album The miracle).

Hij zingt over mensen, zoals hijzelf met een unieke missie en opdracht in het leven. Zo heeft hij altijd aangegeven dat hij geboren was om deze grote performer te worden en vele mensen gelukkig te maken  en te verbinden/verbroederen in liefde. 

Een ander bandlid studeerde astrofysica en heeft kennelijk een liefde of fascinatie voor de kosmos en sterren. Dat zie je ook terug in het lied en de trailer “Heaven for Everyone”(1995), Arboria (1980) en “Flash  (1980). Zo bezien kun je Queen ook plaatsen in de protestgeneratie van de 60 en 70 van de vorige eeuw met o.a. Bob Dylan die zich afzette tegen de gevestigde orde en machthebbers. Daarnaast een generatie die gefascineerd raakte door de interstellaire ruimte naar de Nasa maanlandingen en satellieten naar andere planeten.  

Muziekthema's

Tegelijkertijd wil Queen eerlijk en open zijn over de grote thema’s in het leven: zoals liefde, je eigen pad volgen en vooral je eigen geaardheid niet onderdrukken of verloochenen. Dat staat in de sterren geschreven voor ieder van ons. Mercury heeft prachtige liefdesliedjes (“Funny how love is”, “Love of my life”, “Somebody in love”, “The kiss” en “I was born to love you”, “You take my breath away”) gemaakt maar ook gezongen over momenten van waanzin ( I’m going slightly mad”) , jaloezie (“jealousy”), zelfmoordneigingen (Don’t try suicide”) , een dodelijke ziekte ( “Love kills”, “Was it all worth it” en “Who wants to live forever”?). Hij heeft alle persoonlijke ervaringen en diepste belevingen omgewerkt naar eeuwige kunst al kostte deze titanenstrijd ook zijn leven. Tijdens zijn leven al heeft hij miljoenen mensen geraakt met zijn stem, muziek en oproepen. In de stadions zongen en deinde de massa harmonieus mee. Ze begrepen en voelden het !   

De medewerking van Queen aan Live Aid, bedoeld om met behulp van muziek veel geld in te zamelen voor de honger en ellende in Afrika, een initiatief van Bob Geldof,  bleek een schot in de roos. Dit live concert in 1985 wordt nog steeds geroemd als beste “live performance ever”.  In de film komt ook heel speciaal naar voren dat hij pas bij dit optreden een verzoening had met zijn familie. Opeens was er wel waardering voor zijn uitzonderlijke prestaties en dat hij miljoen mensen in vervoering, ja zelfs in gelukzaligheid bracht en was zijn seksuele geaardheid geen minpunt meer.