Bijna 2 jaar geleden werd bij mij een verkalkte hartklep en een verstopte kransslagader geconstateerd. Dankzij een open hart operatie is mijn hartklep inmiddels vervangen door een biologische klep die 10 tot 12 jaar kan meegaan. Verder sta ik nu op een dagelijks dieet van een aantal medicijnen waaronder de cholesterolverlager Simvastatine. De overige medicijnen heb ik trouw ingenomen, maar de Simvastatine stond mij altijd tegen. Alleen de geur voor het innemen gaf een acuut onverklaarbaar misselijkheidsgevoel en dus heb ik het nauwelijks ingenomen. Na een jaar kreeg ik de jaarlijkse onderhoudsbeurt met een bloedonderzoek en een hartecho. De resultaten waren prima al was alleen de cholesterolwaarde nog te hoog volgens de behandelend arts.
In het gesprek hierover bleek dat mijn waarde (tussen de 6 en 7 mmol/ltr ) weliswaar overeenkomstig het algemeen landelijk gemiddelde te zijn, maar voor hartpatiënten wil men de waarde naar beneden brengen (tussen 2 en 3). Daarna eerlijk toegegeven dat ik de simvastatine nauwelijks had ingenomen, mede ook door een aantal artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften waarvan samenvattingen verschenen in de NRC. De voordelen van de statines waren niet eenduidig.
Het tv-programma Radar van de Tros besteedde er in 2007 ook al aandacht aan en liet deskundigen aan het woord. De cholestorolverlagende medicijnen vormen een belangrijke groep voor de farmaceuten, want 1,5 miljoen mensen in Nederland gebruiken dit medicijn dagelijks. Mijn zoektocht ging echter verder en inmiddels heb ik een wat vollediger beeld gekregen op basis van meerdere onafhankelijke en deskundige medische literatuur (zie hieronder).
Natuurlijk ben ik medisch gezien maar een leek en slechts een ervaringsdeskundige, maar door mijn academische opleiding kan ik toch enige consistentie, validiteit en betrouwbaarheid herkennen in deze literatuur. Zonder heel uitgebreid in te gaan op alle aspecten toch een paar bijzonderheden:
1.Cholestorol is een lichaamseigen stof die grotendeels door het lichaam zelf gemaakt wordt. Slechts een klein deel is afkomstig uit voedsel. Het wordt in alle cellen van het lichaam gevormd, maar grotendeels in lever,darmen,bijnieren,geslachtsorganen en placenta. Cholestorol heeft juist een positieve invloed op onze stofwisseling.Daarom kun je eigenlijk niet spreken van “slecht” cholestorol (afkorting LDL). LDL is onontbeerlijk voor ons lichaam en drager van Q10 en bètacaroteen.Geslachtshormonen worden uit cholestorol gemaakt en het is ook de basis voor vitamine B .
2.Oudere mensen met een hoog cholesterol leven het langst!
3.Een te laag cholestorol vergroot juist het risico op kanker en hartzwakte. Andere mogelijke ernstige gevolgen van een te laag cholestorol zijn impotentie, geheugen-verlies, agressiviteit en suïcidaal gedrag. Dat is geen sinecure.
4.Cholestorolverlagende medicijnen zoals statinen blokkeren de vorming van mevalonaat en dat veroorzaakt behalve een daling van cholestorol ook een verlaging van het coenzym Q10 en selenoproteïnen, die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de kernen van de cellen. Zonder deze stof kunnen onze spieren en zenuwen hun werk niet meer doen.
Dit alles heeft mij ervan overtuigd dat mijn cholestorolverlagers de prullenbak in gaan. Een verhoogd cholestorolgehalte is natuurlijk een symptoom en de meeste medicijnen zijn geen geneesmiddelen in de letterlijke betekenis van het woord. Ze genezen geen ziekte, maar bestrijden symptomen.
We zouden misschien eens beter naar ons voedsel en met name het gehalte aan levensnoodzakelijke vitaminen en mineralen moeten kijken, maar dat is niet het terrein van artsen.
Verminderde kwaliteit van het voedsel.
Door de kunstmest moet alles harder groeien, maar de inhoud en de vitaliteit van de voeding is sterk afgenomen.
Zo heeft TNO onderzoek gedaan naar een aantal groenten en zijn de resultaten gepresenteerd in tijdschrift Orthofyto Jaargang 10 , juli/aug/2004, blz 277
Afname per 100 gram:
Voedingsmiddel en gehaltes in 1986 en een decennium later in 1996
* Broccoli:
- Calcium was 103,tien jaar later 33 dus verschil – 68%
- Foliumzuur was 47 en later 23 dus verschil – 51%
- Magnesium was 26 en later 22 dus verschil – 15%
*Aardappel:
- Calcium was 14 en later 4 dus verschil - 71%
- Magnesium was 27 en later 18 dus verschil – 33%
*Spinazie:
- Calcium was 62 en later 19 dus verschil is - 69%
- Vitamine C was 51 en later 21 dus verschil is – 59%
*Appels:
- Vitamine C was 5 en later 1 dus verschil is - 80%
*Aardbeien:
- Calcium was 21 en later 18 dus verschil is – 14%
- Vitamine C was 60 en later 13 dus verschil is – 78%
*Bananen:
- Foliumzuur was 23 en later 13 dus verschil is – 81%
- Magnesium was 31 en later 27 dus verschil is - 13%
- Vitamine B6 was 330 en later 27 dus verschil is - 92%
- Kalium was 420 en later 327 dus verschil is – 22%
*Wortels:
- Magnesium was 21 en later 9 dus verschil is – 59%
Magnesium zit in 300 verschillende lichaamsprocessen en is van groot belang om de bloeddruk normaal te houden en de mens te ontspannen. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van tekorten. Hoe zijn deze waardes anno 2013?? Wat zijn de gevolgen voor ons lichaam als we via het gewone voedsel onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen? Waarom publiceert de Gezondheidsraad hier niets over?
* Broccoli:
- Calcium was 103,tien jaar later 33 dus verschil – 68%
- Foliumzuur was 47 en later 23 dus verschil – 51%
- Magnesium was 26 en later 22 dus verschil – 15%
*Aardappel:
- Calcium was 14 en later 4 dus verschil - 71%
- Magnesium was 27 en later 18 dus verschil – 33%
*Spinazie:
- Calcium was 62 en later 19 dus verschil is - 69%
- Vitamine C was 51 en later 21 dus verschil is – 59%
*Appels:
- Vitamine C was 5 en later 1 dus verschil is - 80%
*Aardbeien:
- Calcium was 21 en later 18 dus verschil is – 14%
- Vitamine C was 60 en later 13 dus verschil is – 78%
*Bananen:
- Foliumzuur was 23 en later 13 dus verschil is – 81%
- Magnesium was 31 en later 27 dus verschil is - 13%
- Vitamine B6 was 330 en later 27 dus verschil is - 92%
- Kalium was 420 en later 327 dus verschil is – 22%
*Wortels:
- Magnesium was 21 en later 9 dus verschil is – 59%
Magnesium zit in 300 verschillende lichaamsprocessen en is van groot belang om de bloeddruk normaal te houden en de mens te ontspannen. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van tekorten. Hoe zijn deze waardes anno 2013?? Wat zijn de gevolgen voor ons lichaam als we via het gewone voedsel onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen? Waarom publiceert de Gezondheidsraad hier niets over?
In 2015 bestudeerde Professor Harumi Okuyama zo'n 20 papers over deze statines. Zijn team concludeert dat ze gek genoeg juist hartziekte kunnen veroorzaken. “Wij hebben overweldigend bewijs gevonden dat deze medicijnen het proces van aderverkalking versnellen en hartfalen kunnen veroorzaken of verergeren,” zei de professor van de Universiteit van Nagoya in Japan. “We hebben geen bewijs gevonden dat statines helpen. Mensen die ze krijgen voorgeschreven moeten ze niet langer innemen.”
De wetenschappers stellen dat de bewering dat statines het hart beschermen door het cholesterol te verlagen onjuist is en dat een verhoogd cholesterol niet noodzakelijkerwijs kan worden gelinkt aan hartziekte. Ze kwamen ook tot de ontdekking dat statines een negatief effect hebben op processen in het lichaam die het hart juist gezond houden. Patiënten die statines slikken bleken meer calcium-ophopingen in hun aderen te hebben, die direct gelinkt kunnen worden aan hartaanvallen. De reden hiervoor is dat statines een molecuul blokkeren dat het lichaam nodig heeft om vitamine K aan te maken. Die vitamine voorkomt dat aderverkalking optreedt.!!
Dr. Okuyama en zijn collega’s zeggen dat veel studies die de nadruk leggen op de voordelen van statines, zijn gesponsord door de industrie en onbetrouwbaar zijn.
De Nederlandse arts Remko Kuipers deed in 2011 onderzoek naar de rol van verzadigd vet bij hart- en vaatziekten. Hij concludeerde :"De inname van verzadigd vet door voeding zorgt voor een kleine toename van het totale cholesterol, zonder dat echter de kans op hart- en vaatziekten toeneemt".
Onderstaand bericht is overgenomen van de website Nine for News van 13 juni 2016:
"Na een groot onderzoek onder 70.000 mensen bleek dat er geen verband is tussen ‘slecht’ cholesterol en vroegtijdig overlijden door hartaandoeningen. Sterker nog: 92 procent van de mensen met een hoog cholesterol bleek langer te leven.
De studie is gepubliceerd in 2016 in het toonaangevende medische tijdschrift BMJ Open. Hartaandoeningen en vernauwingen worden vandaag de dag vaak behandeld met cholesterolremmers, zogeheten statines. Volgens de wetenschappers wordt het nut daarvan sterk overdreven. “We hebben ontdekt dat oudere mensen met een hoog of ‘slecht’ cholesterol langer leven en minder vaak last hebben van hartaandoeningen,” zei coauteur dr. Malcolm Kendrik. Hoofdonderzoeker dr. Uffe Ravnskoc zei dat er geen enkele reden is om een hoog cholesterol te verlagen. Een andere coauteur, hartchirurg Sherif Sultan, noemde cholesterol één van de meest essentiële moleculen in het lichaam. “Cholesterol voorkomt ontstekingen, kanker, spierpijn en andere aandoeningen bij oudere mensen,” zei hij"
Medio 2016 kwam het American College of Cardiology met de opzienbarende resultaten van een medische studie naar de effecten van het medicijn evacetrapib dat het zogenaamde slechte LDL cholesterol verlaagt en het goede HDL verhoogt. Desondanks zijn er geen (positieve) effecten gevonden op het gebied van hart- en vaatziekten, bij deze studie onder 12.000 patiënten. Daarop heeft fabrikant Eli Lilly besloten het medicijn van de markt te halen. Evacetrapib behoort tot de 3e soort CETP-remmer die dus niet werkt.
Een ander grootschalig onderzoek door het Amerikaanse Epidstat Institute eind 2016 heeft het verband tussen cholesterol en hart- en vaatziekten ontkracht. Zij bekeken studies tussen 1982 en 2015. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het American College of Nutrition.
update; https://www.naturalnews.com/2024-01-04-statins-mitochondrial-toxins-linked-to-heart-disease.html. daaruit blijkt dat statines (anti- cholesterol middelen) niet goed zijn.
Literatuur:
1.“De cholesterol leugen” van prof.dr.W.Hartenbach, uitgave 2006, Ankh Hermes
2.“Cholesterol is niet schadelijk” van dr. G.Lenkei , dec. 2012, Free Choice Benelux
3.“Feiten en fabels over cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen” van dr. U.Ranskov, sept.2011, Succesboeken.nl
4. De cholesterolhype, van arts Malcolm Kendrick, 2008, Uitg.Veen Magazines
1.“De cholesterol leugen” van prof.dr.W.Hartenbach, uitgave 2006, Ankh Hermes
2.“Cholesterol is niet schadelijk” van dr. G.Lenkei , dec. 2012, Free Choice Benelux
3.“Feiten en fabels over cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen” van dr. U.Ranskov, sept.2011, Succesboeken.nl
4. De cholesterolhype, van arts Malcolm Kendrick, 2008, Uitg.Veen Magazines