Onderstaand artikel is gepubliceerd op de SP-website, afdeling Eindhoven, rubriek Opinie vanaf 10 Sept. 2010
Plannen voor Grenscorridor N69
Al decennia lang zorgt de provinciale weg N69 van Eindhoven via dorpskernen Aalst en Valkens-waard naar Lommel, Neerpelt in Belgiƫ voor grote overlast. Het is een zeer druk bereden weg met veel vracht- en forensenverkeer. De route wordt zelfs gebruikt door internationaal vrachtverkeer.
Het gevolg daarvan is al jaren een zeer slechte luchtkwaliteit, risico’s met betrekking tot de verkeersveiligheid en grote geluidsoverlast. Uit meerdere metingen is gebleken dat de concentraties fijnstof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) de toegestane normen ver overschrijden en een gevaar voor de volksgezondheid vormen. In het opgestelde luchtkwaliteitsplan (2009-2014) is aangegeven dat veel maatregelen nodig zijn, om de luchtkwaliteit binnen aanvaardbare grenzen te brengen. De Europese Commissie heeft Nederland nog wat uitstel gegeven, maar de normen voor fijnstof moeten voor 2011 worden gehaald en de normen voor NO2 voor 2015.
In 1998 is al door het Rijk een studie uitgevoerd, tot eind november 2008 was de N69 een rijksweg, waarbij verschillende oplossingen werden uitgewerkt. Uiteindelijk koos men voor een nulplusalternatief , waarbij geen nieuwe wegen worden aangelegd, maar de N69 zal worden verbeterd !
In 2004 hebben een aantal gemeenten een intentieovereenkomst gesloten waarbij een integrale verkeersoplossing zal worden ontwikkeld met een alternatief voor de N69.
Al in 2008 heeft adviesbureau DHV in opdracht van de gemeente Waalre een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van afsluiting van de N69 voor het vrachtverkeer en de effecten ervan op het milieu en verkeersproblematiek.
De conclusie was dat afsluiting van het stuk tussen Valkenswaard en Aalst positieve effecten zou hebben op de luchtkwaliteit, maar ook zou zorgen voor verplaatsing van verkeersoverlast naar andere gemeenten zoals Bergeijk.
Dus gebeurde er niets, behalve de aanleg van een extra busbaan voor sneller openbaar vervoer.
In Oktober 2009 heb ik, als bezorgde burger en woonachtig in de gevarenzone, nog via een ingezonden brief in het Waalrese krantje “De Schakel” aandacht gevraagd voor deze problematiek (zie ook http://welzijnengezondheid.blogspot.com/2009/10/luchtkwaliteit-al-jaren-slecht.html ).
Dat leverde wel positieve reacties op van verschillende partijen uit de gemeenteraad, maar concrete maatregelen bleven uit.
De provincie Noord-Brabant heeft in 2009, nu ook eigenaar van de N69, een rapport “Gebiedsopgave Grenscorridor N69” uitgebracht. Daarin kiest de Provincie voor een brede benadering en een brede participatie van betrokken partijen. Uiteindelijk zijn dat er 25 geworden met alle gemeenten in het gebied, Vlaamse overheden, Natuurmonumenten, Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Waterschap de Dommel, Rijkswaterstaat, Actiegroep N69, maar ook Ondernemersclubs als EVO, Transport en Logistiek Nederland, Kamer van Koophandel, Brabant-Zeeuwse werkgeversorganisatie , LTBO en Recron.
In augustus 2010 ligt er na veel overleg een nieuwe notitie met de lange naam “Reikwijdte en Detailniveau Brede Plan-MER Gebiedsopgave Grenscorridor N69”. In deze notitie komen 8 scenario’s aan bod, die zijn opengesteld voor inspraak. Daarvoor worden informatieavonden georganiseerd in Bergeijk en Aalst (9 sept. 2010).
De resultaten van deze raadpleging, advies en inspraak leiden tot een nieuwe inspraaknota en die zal uiteindelijk worden vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het is ambitieus en te prijzen dat voor deze integrale aanpak is gekozen, die hopelijk leidt tot een lange termijn oplossing die op een groot draagvlak kan rekenen. Het nadeel is echter dat het weer veel tijd zal gaan kosten als het om infrastructurele maatregelen gaat. De Volksgezondheid later dit echter niet meer toe.
Dus is het van groot belang dat juist op korte termijn de Gemeenten Waalre en Valkenswaard maatregelen gaan nemen, die direct effect hebben op de veiligheid en luchtkwaliteit. Daarbij ontkom je niet aan een afsluiting van de N69 tussen Valkenswaard en Waalre voor vrachtverkeer en het invoeren milieu zones voor bestemmingsvrachtverkeer. Dat kan zonder veel kosten en is direct uitvoerbaar!
De nieuwe autoweg infrastructuur rondom Eindhoven, die net gereed is, biedt voor het internationale vrachtverkeer voldoende snelle doorstroom mogelijkheden.
Maak dus de dorpskernen Aalst en Valkenswaard vrachtwagenvrij, met uitzondering van bestemmingsverkeer !
Update 2017
Met de recentelijke uitspraak van de rechter in het kort geding, aangespannen door Milieudefensie en Stichting Adem, wordt de overheid (inclusief provincie en gemeenten) opgeroepen nu met extra maatregelen te komen. De plannen met de N69 moeten worden herzien met het oog op de strenge luchtkwaliteitseisen.
Update 2017
Met de recentelijke uitspraak van de rechter in het kort geding, aangespannen door Milieudefensie en Stichting Adem, wordt de overheid (inclusief provincie en gemeenten) opgeroepen nu met extra maatregelen te komen. De plannen met de N69 moeten worden herzien met het oog op de strenge luchtkwaliteitseisen.