dinsdag 27 januari 2009

Jeugdgezondheid

Onderstaand bericht is gepubliceerd op website Antrovista vanaf 27 januari 2009, rubriek gezondheid.

Slaapproblemen!

De nationale jeugdraad heeft recent een onderzoek uitgevoerd onder ruim 600 jongeren. De gemiddelde leeftijd was 14 jaar en bijna 90% van de jongeren zat in de categorie 13 t/m 16 jaar. Daarbij gaf 35% (ruim 200 jongeren!) aan dat zij slaapproblemen hebben en van deze groep zei 60% er ook last van te hebben!
Toen hen gevraagd werd wat de mogelijke oorzaak was zei een meerderheid geen idee te hebben. Anderen noemden te laat tv kijken of schoolstress als oorzaak. Vooral de 16 jarigen en vwo- leerlingen hadden de meeste slaapproblemen.

Het is niet duidelijk of deze percentages in vorige jaren ook al zo hoog waren of juist iets van deze tijd zijn.
Opvallend is wel dat in het onderzoek nergens gevraagd is naar aantal uren computeren, tv-kijken en intensiteit gebruik van mobiele telefoon en/of nabijheid zend- of hoogspanningsmast.

Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat er een relatie is tussen elektromagnetische straling en gezondheidsklachten (zie ook tijdschrift Antroposana juli 2008 en tijdschrift Ode december 2006). De lichtere klachten zijn veelal vermoeidheid, slapeloosheid en hoofdpijn.

Bij volwassenen zijn er grote verschillen in gevoeligheid voor elektromagnetische straling, maar zeker is wel dat kinderen gevoeliger zijn.
In Frankrijk is daarom wetgeving in voorbereiding om de verkoop van mobiele telefoons aan kinderen onder de 6 jaar te gaan verbieden. Ook mag er geen reclame meer gemaakt worden voor gsm’s voor de doelgroep beneden de 12 jaar!

De Nederlandse gezondheidsraad heeft al in 2004 bekendgemaakt dat het gebruik van mobieltjes door kinderen niet aan banden hoeft te worden gelegd. Vreemd als je bedenkt dat de Britse tegenhanger dat wel vindt!

We hebben dus meer, longitudinaal en deugdelijk onderzoek nodig zoals een groep van 31 internationale wetenschappers in de Benevento-resolutie uit september 2006 ook bepleit.
Tot die tijd zou de overheid beter het voorzorgsprincipe moeten hanteren!
Dat wil zeggen: vermijd datgene waarvan de onschadelijkheid niet eenduidig is vastgesteld.

Daarnaast is het te hopen dat de jeugd niet in de verleiding komt om medicijnen te gaan gebruiken voor deze klachten. Gratis, omdat het in het basispakket zit, is bijvoorbeeld Diazepam te krijgen bij een apotheek of drogist. Vanaf 1 januari 2009 zouden deze slaapmiddelen uit de basisverzekering verdwijnen.
De lijst met bijwerkingen en waarschuwingen is bijzonder schokkend. Bij kinderen treden soms als bijwerking op: waanvoorstellingen, woede-aanvallen en prikkelbaarheid. Bij daarvoor gevoelige personen kan zelfs neerslachtigheid oftewel een depressie optreden. Ook geheugenverlies komt voor en vooral lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid bij langduriger gebruik. Het is dus ook verslavend. Na het stoppen kunnen de klachten verhevigd weer terug komen. Is dit een medicijn?? De bijwerkingen zijn vele malen ernstiger dan de klachten!