vrijdag 21 juni 2019

Kasteel Ruurlo en Carel Willink

Kasteel Ruurlo

Het gebouw dat deels al deteert uit 1100 heeft in de loopt der tijd vele veranderingen ondergaan en is  recent volledig gerestaureerd en weer in  volle glorie hersteld. Kasteel Ruurlo heeft nu een vaste museumcollectie van het werk van schilder Carel Willink (1900-1983). Het kasteel heeft een aantal jaren gediend  als gemeentehuis van Ruurlo en ook nu wordt het gebouw nog wel eens gebruikt voor bruiloften. Nadat het als gemeentehuis niet meer geschikt was heeft het enige tijd leeggestaan totdat ondernemer en kunstminnend weldoener Hans Melchior het idee opvatte om het kasteel te restaureren en daarna te gebruiken voor zijn collectie schilderijen van Carel Willink. Dat is gebeurd  en verdient alle lof .


De houten vloeren zijn ingelegd met vele motieven die voor iedere kamer anders zijn en vaak een afspiegeling zijn van de motieven in het stucwerk aan het plafond. De wanden zijn gestoffeerd met een dik zijdeachtige gespannen stof die de schilderijen juist extra naar voren laat komen. Aan de voorkant is het gebouw voorzien van een glazen entree en een glazen brug, die over de gracht voert. Het kasteel is omringd door een mooi aangelegd park.
Moderne nieuw aangelegde wenteltrap bij ingang  




In hout ingelegde vloermotieven. 
















glazen loopbrug met op achtergrond Orangerie/Restaurant.
Zelfportret Carel Willink uit 1934
Zelfportret Willink uit 1936
Schilderij van derde partner Mathilde Willink in een door Fong Leng ontworpen jurk uit 1975

                                                                             
Typische werk van Willink: een mens-vijandige natuur. "Statue bij lustslot" 1935
Rustende Venus 1931 (Willinks 2e vrouw Wilma Jeuken) 

Portret van Mevr . Huijsmans-Evers 1961


Als Willink over weinig middelen beschikte dan deed hij (betaalde) opdrachten waaronder dit portret van mevr. Huijsmans. 
                                                                             
Laatste werk Willink met midden silhouetten van kerncentrale  uit 1982


Willink maakte tussen 1917 en 1983 meer dan 325 schilderijen en portretten. Hij noemde zijn werk imaginair realisme. Hij kiest voor sterke contrasten tussen natuur en mens. Hij lijkt daarin wel wat op surrealisme van Salvador Dali, soms op abstract werk van Picasso en ook een beetje het realisme van Evert Thielen.




  




maandag 10 juni 2019

Beeldenpark Middelheim bij Antwerpen

Een beeld met op de achtergrond kasteel Middelheim 


We hadden geluk dat juist op Tweede Pinksterdag deze prachtige tuin open was en gratis te bezoeken. Nog fijner was dat we ookm met het weer geluk hadden en de zon volop scheen en zo de vele diverse en uitgegroeide bomen in volle glorie zette.
Het park van vele hectaren groot biedt een bonte verzameling uitzonderlijke bomen. Wat te denken van : Suikeresdoorn, Trompetboom, Sassafrasboom, Slangenboom of apenboom, blauwe atlasceder, rode pavia, valse Christusdoorn, zilveresdoorn, Himalayaceder, lampionboom, schijnbeuk, kansenboom, Japanse notenboom, doodsbeenderenboom, Noorse esdoorn, tulpenboom, varenbeuk, ijzerhoutboom, Kaukasische vleugelnoot, watercypres, Amoer kurkboom en Japans Kornoelje.
Een waar arboreum voor liefhebbers, zeker in de periode voorjaar-zomer.

"Het zotte geweld" van Rik Wouters
     
"Dansende vrouw en kind" 1925 van Joseph Bernard

Georges Grard met "Niobe" 1948
























George Kolbe met "grote zittende"1929 


"De Danspas" van Giacomo Manzu uit 1950


De titel van deze vurige vlam is:"Het rijk des Hemels" van Emile Gilioli uit 1955

Onaards en onnatuurlijk voorwerp.


Zeppelin is geland en straalt glanzend

Detail van zeppelinvorm met diafragma-sluiting/opening