zondag 6 oktober 2019

Maankwartier, trots van Heerlen

Initiatiefnemer van het Maankwartier Michel Huisman

Al enige tijd geleden besteedde het programma  TV-show met Ivo Niehe al ruime aandacht aan dit project, de bedenker Huisman en zijn familie en de moeilijkheden en strubbelingen op het pad van realisatie. Hij kreeg veel tegenwerking vanuit de hoek van architecten en projectontwikkelaars maar gelukkig veel steun van de gemeentelijke politiek en met name SP-wethouder Riet  de Wit. Nu het grotendeels klaar is , verstomt de kritiek en ontstaat er steeds meer bewondering voor het lef en de visie van de kunstenaar. Heerlen heeft zijn armoedige en troosteloze imago hiermee volledig van zich afgeworpen. Na het besluit van de regering in december 1965 tijdens een toespraak van Joop den Uijl in de Stadsschouwburg in Heerlen werden in vrij korte tijd de Staats(steenkool-)mijnen gesloten. Hierdoor ontstond er hoge werkeloosheid, sociale armoede en veel  drugs- en prostitutie-overlast, vooral bij en rondom het NS-station. Jaren durfde ik alleen met enige schroom aan vrienden en kennissen te vertellen dat ik in Heerlen ben geboren. Nu kan ik dat weer met enige trots zeggen, dankzij de SP en de ontwerper/bedenker Michel Huisman.   

Bedenker en kunstenaar Michel Huisman leidt zelf groepen rond in zijn ontworpen Maankwartier.
Op humorvolle wijze wijst hij het publiek op verborgen weetjes zoals de twaalf sterrenbeelden en ook bijzonderheden bij de maantoren, die ronddraait en waar bovenin een spiegel het zonlicht reflecteert op de spiegelend wateroppervlak op de bodem van de stalen toren.
De bouwwerken ademen de glorie van het industriële erfgoed in grote vierkante gebouwen, maar ook een rond deels stalen toren en meerdere bogen die doen denken aan de oude mijngebouwen en -schachten.


Maantoren op het Maanplein in het hart van het Maankwartier. 


Opklimmende toegang naar het Maankwartier , vanuit het winkelcentrum van Heerlen 

Middenin het Maankwartier het Centraal Station van de gemeente Heerlen.



Rechte en ronde vormen afgewisseld in monumentale en industrieel aandoende gevels. 

Gelukkig ook wat groen en bomen op het Maanplein.

Doorkijkje met apart balkon en zitje.  


Te zien vanaf een zijmuur deze bijzondere muurschildering op een flatgebouw van Gekroonde en Heilige vrouwenfiguur maar met een Alienachtig, buitenaards gelaat. Ze heeft grote donkere holle ogen en geen neus. 

zaterdag 14 september 2019

Militaire parade door Aalst/Waalre


De parade trok ruim een half uur tot drie kwartier over de Eindhovenseweg door Aalst-centrum en verder richting Eindhoven. Gelukkig kon ik met mijn camera de vele voertuigen vastleggen en naderhand nog eens rustig bekijken en uitvergroten.  Zo heb ik toch deze bijzondere gebeurtenis kunnen vastleggen en vasthouden.
In de optocht van zaterdag reden voornamelijk Amerikaanse voertuigen van Stichting Operation Market Garden. Daarnaast is er gek genoeg ook nog een andere organisatie de Liberation Task Force ,  die met zo'n 240 voornamelijk Engelse voertuigen die op maandag een tocht door de regio maakten. De laatste organisatie claimt zich meer aan de waarheid te houden met deze Britse voertuigen, want die alleen reden hier 75 jaar geleden rond. Ook wat kleding en spullen betreft willen zij, LTF, dicht bij het origineel blijven. Voor het publiek is het vreemd dat er nog steeds een soort scheiding loopt tussen beide groepen, maar ze konden het niet eens worden over een gezamenlijke optocht. 


Opvallend vanwege Belgische nummerbord.








Een waskuip op wielen!? 





Herdenking 75 jaar bevrijding in Aalst/Waalre

Militaire parade met jeep en motoren.

Een indrukwekkende stoet militaire voertuigen trok voorbij door het centrum van Aalst richting Eindhoven. Het prachtige weer en de grote stroom bezoekers zagen een bonte verzamelingen nog prima rijdende oorlogsvoertuigen voorbijrijden met gelukkig stralende bestuurders. Een klein beetje kun je invoelen hoe het voor de toenmalige inwoners van Aalst geweest moet zijn. Gelukkig dankzij onze bevrijders leven we al 75 jaar in vrijheid. Jonge Amerikanen, Britten, Canadezen en Polen waagden hun leven voor onze toekomst.   





Een aantal voertuigen hebben ook deelgenomen aan D-Day 2019 in Normandië


Zelfs de jeugd kent het bevrijdingsteken.

Gevoelsmatig klopt het niet met deze Duitse herder.

Wat kleur en ontwerp betreft, heel apart.



Jeep alias amfibievoertuig.







Parade militaire voertuigen 75 jaar na D-Day


Op 14 september 2019 startte vanaf Leopoldsburg in Belgie de lange stoet van zo'n 360 militaire voertuigen  de historische bevrijdingsroute die Operation Market Garden (zie ook logo op alle voertuigen)  genoemd wordt.
Op dezelfde dag 75 jaar geleden werd als eerste stad van Nederland Maastricht bevrijd.
Vier dagen later op 18 september viel Eindhoven in geallieerde handen en werd ook bevrijdt. Helaas volgde een dag later een wraakactie van de Duitsers waarbij Eindhoven werd gebombardeerd en nog eens zo'n 200 doden vielen te betreuren.De overwinningsroes of het gevoel van vrijheid werd ruw de kop in gedrukt. 

Afgelegde route en tijden.


Heuse tank 


pantservoertuig en afgedekte mitrailleur



Jeep met boordgeschut.




zondag 8 september 2019

Bloemencorso in teken van 75 jaar Vrijheid




De Corsobouwers en ontwerpers hebben zich laten inspireren door al het goede in en om Brabant na de Tweede Wereldoorlog. Het moet een herkenbaar onderwerp zijn en een duidelijke link naar Brabant. De parade of stoet met wagens wordt nu in Valkenswaard voor de 66e keer gehouden.

Opvallend voor het goede gevoel is kennelijk de drank, met een mooie wagen van Dommelsch Bier en een herkenbare wagen met Schröbbeler, het likeurtje.

Herkenbare flesje en blikje van Dommelsch, met alle details.


Schrobbelèr, kruidenlikeur uit Tilburg


Natuurlijk kan ook Philips niet ontbreken uit het straatbeeld. Het Evoluon, de Lichttoren maar ook de jongere bedrijven van NXP en ASML met wel als vroegere thuisbasis Philips. De grote afwezige als bedrijf is natuurlijk VDL , die wel met een nieuwe bus meteen na de corsowagens reed.

Philips logo, Evoluon en Lichttoren












Philips geluidscassette als typisch product.

Philips Gloeilampen en Klokketoren duidelijk zichtbaar.
Natuurlijk kan ook Brabants trots de DAF niet ontbreken. Nu als personenwagen en in de toekomst misschien als vrachtwagen. Hoeveel jaar zal het duren dat de Lightyear One gepresenteerd wordt als corsowagen of een van de andere ontworpen auto's zoals Amber, Stella of  Noah van de Technische Universiteit ?  De Technische Universiteit, de Design Academy  en de Fontys Hogeschool komen niet voor in de optocht. Een gemiste kans of moeilijk te visualiseren?





Opvallend is ook de muziek en met name Pierre Kartner als vader Abraham en zijn smurfen en gouden langspeelplaten. Deze uit Breda afkomstige zanger/liedjesschrijver is wel de meeste succesvolle artiest van Nederland. Hij schreef 1200 nummers en won 130 gouden platen.

Ode aan Pierre Kartner , alias Vader Abraham.


Rechts smurf van vader Abraham duidelijk zichtbaar

Pratend over muziek mag Guus Meeuwis natuurlijk niet ontbreken.
Prachtig scherp was zijn gezicht herkenbaar in de bloemenpracht. Kedeng...Kedeng klinkt het door de straten. Beroemd zijn de muziekuitvoeringen in het PSV stadion voorafgaand aan interlands.




















Apart is zeker ook de corsowagen te noemen waar de gegoten klokken van koninklijke Eijsbouts uit Asten zijn te zien die wereldwijde bekendheid hebben. Het bedrijf bestaat al sinds 1872. Ze groeide na WOII uit tot grootste klokkengieterij ter wereld. Ze goten de grootste klok ter wereld voor Japan . Ook de beroemde klok "Marie" uit de Notre Dame van Parijs is van Eijsbouts en die is gelukkig niet  verwoest tijdens de grote brand dit jaar. Deze wagen kreeg de juryprijs en ook de ED publieksprijs.




Carillon van Valkenswaard is ook gebouwd door Eijsbouts.




Gek genoeg zijn er ook een aantal praalwagens waar de associaties met Brabant wat verder te zoeken zijn:

Een Volkwagen met een tijger (uit) de tank en een olifant achterop??
 Moeten we hierbij denken aan safari "De Beekse Bergen"?   

Slak, vlinder en kikker??  Een verwijzing naar de Efteling in Kaatsheuvel?

Twee vossen en wegspringende bokgeitjes? 
De Jeugdcultuur met sneakers en skateboard.... typisch brabants?  De Urban Scene !
Toch was 8 September, hartje Valkenswaard weer geslaagd. De weergoden waren ons toch gunstig gezind en geen spatje regen en zeker ook wat zon. Het was druk en gezellig en vooral zeer kleurrijk.