donderdag 15 september 2016

Wat is van nieuwswaarde?



 


Al van kinds af aan was ik gefascineerd door het dagelijkse NOS-nieuwsjournaal van acht uur ‘s-avonds. Het was een vast punt op de dag waarbij in ons gezin de knop van de tv aanging en wij wilden vernemen wat er die dag in de wereld en met name in Nederland was gebeurd. Nu ik de zestig jaar al ben gepasseerd lijkt de magie van het nieuws te zijn verdwenen en verbaas ik me steeds meer over de keuzes van de nieuwsredactie.  Toevallig viert de televisie dit jaar ook haar 65 jarig jubileum: "tijd om met pensioen te gaan"? was de titel van een NPO-2 programma dat hieraan gewijd was op zaterdagavond 17 september.   
Steeds weer is er de terugkerende discussie dat het merendeel van het journaal eigenlijk slecht nieuws is in de vorm van rampen, ongelukken en aanslagen. Soms is er positief nieuws zoals een uitzonderlijke sportieve of maatschappelijke prestatie dan wel politieke gebeurtenis. Goed nieuws is vaak van minder belang wordt dan gezegd , want wat goed gaat behoeft geen verdere aandacht is dan de redenering. Dat is volgens mij onterecht.

De doelgroep van het nieuwsprogramma is uiteraard de doorsnee burger van Nederland en dus wil je met een breed nieuwsaanbod mensen zo goed mogelijk informeren. Keuzes zijn daarbij essentieel, want in een tv-journaal kun je hooguit twintig items bespreken waarvan een aantal worden ondersteund met een filmpje of interview. Los van de herhaling, het afsluitende weeroverzicht en de vooraankondiging van onderwerpen in het latere nieuws, kun je maar een beperkt aantal onderwerpen bespreekbaar maken. Meestal zijn dat wereldwijde politieke items en daarna onderwerpen vanuit Nederland. Wat er gebeurde in de Tweede en de Eerste Kamer of in het Europees parlement, dan wel VN-Veiligheidsraad? Verder  relevante onderzoeksrapporten van instituten zoals CBS, OESO, CPB, SCP, WRR of tijdelijke commissies met een sterke nadruk of voorkeur voor de economie.
 

Kennelijk draait het erg om de economie als heilige koe. Items uit de Sport, het bedrijfsleven of de Cultuur zijn duidelijk minder aanwezig in het nieuws. Bij sport krijgt voetbal relatief veel aandacht en zeker als het Nederlands elftal speelt en dat is terecht. Word je echter wereldkampioen tafeltennis, handbal, rugby dan krijgt dat geen aandacht en dat is dan nog wel begrijpelijk. Kleinere sporten zijn nu eenmaal minder populair.
Gek genoeg zijn rechtzaakuitspraken veelvuldig in het nieuws. Holleeder is een beruchte crimineel, die mogelijk een belangrijke rol heeft vervuld bij liquidaties in Amsterdam, maar de hoeveelheid media-aandacht over hem is ongekend. Bijna iedere stap in het proces wordt uitgebreid vermeld. Hetzelfde geldt voor veel andere rechtszaken, zoals recentelijk de veroordeling van een man die uit de kas van stichting ALS geld had “geleend” voor eigen gebruik of de man die met een veel te hoge snelheid een dodelijk ongelijk heeft veroorzaakt op de A2 en daarvoor 3 jaar cel opgelegd kreeg. So what, moet iedere Nederlander dat weten?? Hoeveel van dergelijke ongelukken en rechtszaken vinden er plaats?? Hoe relevant is dit nieuws? Zenders struikelen over elkaar heen om zo snel mogelijk over dergelijke gebeurtenissen te berichten al weten we nog nauwelijks iets van de toedracht. De bekende vragen worden dan ook met veel vaagheden en veronderstellingen beantwoordt.

Terroristische dreigingen en aanslagen krijgen ook extra veel publiciteit. Soms terecht als er veel doden vallen en op een manier of plek die uitzonderlijk is. Denk aan de boulevard in Nice of een aanslag in supermarkt, café of muziekzaal in Parijs. Vaak betreft het echter ontspoorde of gestoorde  individuen waarvan al heel snel wordt beweerd dat zij gemotiveerd zijn vanuit islamitisch fundamentalisme van IS of Al Kaïda. Opvallend is ook de grote aandacht voor bepaalde groepen allochtone jongeren die in sommige wijken voor overlast zorgen. Als er strafbare feiten worden gepleegd moet er opgetreden worden, maar teveel aandacht leidt tot stigmatisering en meer etnisch profileren  Zoveel media aandacht versterkt bovendien het gevoel van onbehagen en angst.  We zien toch ook geen beelden van gezellige buurtfeesten waar bewoners van allerlei afkomst gezellig samen zijn. 
 
 
Opvallend is ook de grote aandacht voor de 4-jaarlijkse presidentsverkiezingen in de VS. Al ruim een half jaar krijgen we dagelijks dit item voorgeschoteld. Waarom? Is de VS het belangrijkste land in de wereld? Bij vergelijkbare verkiezingen in Europa is dat hooguit een paar keer onderwerp van gesprek, meestal vlak ervoor en vlak erna.   

Uit het oogpunt van objectiviteit en gedegen onderzoeksjournalistiek moet er in het nieuws een veel grotere spreiding zijn over onderwerpen, maatschappelijke gebieden en culturele groepen. Nu heeft het nieuws  vaak een beperkte scope  en is ook eenzijdig.   Meer goed nieuws verspreiden is niet naïef of zweverig. Het is juist hard nodig als tegenwicht tegen cultuurpessimisme.   

De echte praktijktest was de berichtgeving over de Coronapandemie waarbij de mainstream media vooral pal stonden voor het regeringsbeleid en andersdenkenden graag negeerden of "wegzetten als gekkie's en wappie's".  
Van onafhankelijke, objectieve nieuwsgaring was bijna geen sprake.  Gelukkig zijn er nog de social media op internet waar vele kritische groeperingen die wél nieuws vergaren deze naar buiten brengen.