maandag 29 november 2010

Grenscorridor N69























 
 



Tussenbesluit Grenscorridor N69
Medio november heeft het provinciaal bestuurlijk overleg, bestaande uit 25 partijen, na twaalf uur vergaderen een besluit genomen waarbij van de oorspronkelijke 6 a 8 varianten er nog maar twee zijn overgebleven.
Dat zijn de Varianten “Westparallel” en “Midden”. Beide zijn opties die het dichtst bij Waalre en Valkenswaard liggen waar de overlast al decennialang voor veel ophef zorgt. Het is des te opmerkelijker omdat een van beide opties (de middenvariant) zou leiden tot een nieuwe weg over het tracé van de oude spoorbaan en die zal dwars door Aalst/Waalre snijden. Die optie heeft de Gemeenteraad van Waalre al eerder in een vroegtijdig stadium afgekeurd. De provincie heeft hier echter kennelijk geen rekening mee gehouden.
Op de website van de provincie Noord-Brabant is ook de reactienota te vinden waarin alle honderden vragen/opmerkingen m.b.t. de eerdere varianten worden beantwoord. Een monnikenwerk dat uitgevoerd is door adviesbureau Oranjewoud dat ook de projectleiding in handen heeft. Als inwoner van dorpskern Aalst heb ik ook vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. De antwoorden op vragen zijn veelal procedureel van aard en sussend. Steeds maar weer wordt opgemerkt dat “een en ander” zal worden meegenomen in het lopende onderzoek.

Waarom de andere varianten zijn weggestreept, daarover bestaat geen transparant rapport. Er wordt gezegd dat argumenten als leefbaarheid, natuur-, financiële en verkeersaspecten daarbij een rol hebben gespeeld. Voor buitenstaanders en burgers is het echter ondoorzichtig, omdat weegfactoren en scores daarbij onbekend zijn.
Zelf krijg ik echter sterk de indruk dat een belangrijk criterium is geweest dat de verkeersproblemen zich “niet mogen verplaatsen”, zoals veelvuldig in de reactienota is beschreven. Dat is echter een dubieus criterium omdat je zou mogen verwachten dat de bewoners in de kernen van Aalst en Valkenswaard, die al decennia lang de overlast en de hoge concentraties aan fijnstof en CO2 hebben moeten verdragen, juist nu ontzien gaan worden!
De provincie onderkent de luchtkwaliteitsproblemen en heeft via SRE ruim vijf ton beschikbaar gesteld aan vijf innovatieprojecten. Allemaal zijn die bedoeld om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren. Zeer interessant is daarbij het Corona project dat de lucht via elektrische stroompjes kan zuiveren van fijnstof en stikstofdioxiden. Voorwaarde is wel dat wegen daarvoor overdekt moeten zijn. Gemeenten hebben echter de wettelijke plicht, opgelegd door de Europese Commissie, om al medio 2011 te voldoen aan de emissienormen.

Recent kwam ook in het nieuws dat de milieuzones voor vrachtwagens, die bij wijze van proef in juli 2007 in Eindhoven zijn ingevoerd, niet effectief zijn. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de stikstofuitstoot nog steeds hetzelfde is en zelfs 3 keer zo hoog als werd aangenomen! De uitstoot van fijnstof is wel met 20% gedaald in 2010.
Begin december zal de werkgroep met een pakket aan oplossingen komen, het gebiedsakkoord. Daarbij zal ook duidelijk worden hoe de nieuwe weg in grote lijnen zal lopen. Gedeputeerde De Boer verwacht dat in 2013 begonnen kan worden met de aanleg van deze nieuwe weg.
In januari zullen er weer nieuwe informatiebijeenkomsten gehouden worden waar ook burgers gebruik kunnen maken van het recht op inspraak. Wordt vervolgd !